Lemmikkieläinten hyvinvointi ja jaksaminen huomioidaan myös messuolosuhteissa
Uutiset 05.09.2024
Lemmikki Tampere keskittyy tulevan syksyn tapahtumassa entistä enemmän eläinten hyvinvointiin tapahtumapäivien vilskeessä. Keräsimme mukana olevilta eläinyhdistyksiltä tietopaketit siitä, miten eläimet huomioidaan tapahtumassa. Yhdistysten jäsenet kertovat lemmikkien oloista messupäivien aikana.
Suomen Gerbiiliyhdistys ry, Noora Eskola
– Gerbiilit oleskelevat messuilla oikeissa asumuksissaan, jotka ovat kokoluokaltaan ja sisustukseltaan yhdistyksen suosituksen mukaisia. Terraarioissa on pohjalla paksu kerros purua ja purun seassa paljon piiloja. Gerbiilit tulevat messuille mukanaan aina laumakaveri, jonka kanssa nukkua kasassa. Gerbiileillä on mahdollisuus hakeutua asumuksissa omaan rauhaansa tai touhuta näkösällä. Eläimille annetaan lupa valita ja osa lemmikeistä lepäilee välillä omissa terraarioissaan hieman sivummalla. Ruokaa ja vettä on tarjolla vapaasti, kuten kotonakin. Gerbiileiden olot messuympäristössä ovat täysin samanlaiset kuin kotonakin.
Messuilla on mukana myös deguja, jotka asustavat tapahtuman aikana omissa kotihäkeissään. Tutut tuoksut ovat turvallisuuden kannalta deguille todella tärkeitä. Häkeistä löytyy piiloja ja lepopaikkoja, jotta lemmikit pääsevät levähtämään haluamaansa paikkaan. Heinää, vettä ja pellettejä on tarjolla jatkuvasti.
Suomen Frettiyhdistys ry, Susanna Hoffren
– Fretit ovat messuilla yleensä kankaisissa, metallisissa tai muovisissa näyttelyaitauksissa, jotka muistuttavat koirien pentuaitauksia. Jokaisella laumalla on oma aitauksensa, sillä toisilleen vieraat aikuiset fretit eivät tule yleensä hyvin juttuun keskenään. Aitauksissa freteillä on yleensä vilttejä, petejä, wc, vesikuppi ja jotain evästä sekä toisinaan leluja. Fretit syövät yleensä vain aamuisin ja iltaisin, mutta yleensä messuille lemmikeille varataan mukaan jotain niiden lempiruokia, jos nälkä yllättää kesken messupäivän. Fretit ovat mestarinukkujia, jotka saavat hyvin nukutuksia myös messuvilinässä omassa aitauksessaan tai omistajansa sylissä. Messujen runsas ääni- ja hajumaailma väsyttää vilkkaimmatkin fretit suhteellisen nopeasti. Jos joku freteistä vaikuttaa stressaantuneelta, voidaan järjestää niin, että kyseinen lemmikki lähtee aikaisemmin pois messuilta ja jää seuraavana päivänä kotiin lepäämään.
Kotiloloissa freteillä on yleensä joko oma huone tai selkeästi näyttelyaitausta isompi aitaus, jonka lisäksi ne saavat jaloitella vapaana asunnossa useita tunteja päivässä. Osa freteissä asuu kotona kokonaan vapaina. Kotiloissa osalla on myös freteillä ulkotarhat, joihin niillä saattaa olla pääsy joko vapaasti oman mielen mukaan tai yhdessä omistajan kanssa.
Suomen Lemmikkikanit ry, Katja Jokinen
– Tuomme messuille kaneja sekä näyttelyyn että paijauspupuiksi. Näyttelyssä olevat puput viettävät päivän omassa kuljetuslaatikossaan, sillä se on niille mukavampi vaihtoehto kuin avoimet näyttelyhäkit. Pyrimme myös siihen, että näyttelyssä olevat kanit saavat boksissa ollessaan olla rauhassa yleisöltä ja muulta ylimääräiseltä häiriöltä, eikä niihin ole lupa koskea ilman omistajan lupaa. Kanit haetaan boksista tuomarin pöydälle arvosteltavaksi ja sen jälkeen ne pääsevät takaisin boksiin. Suurimmaksi osaksi suojainen ja suljettu kuljetusboksi on näyttelyssä verrattavissa pesämökkiin, johon kani voi kotonaan vetäytyä piiloon tai lepäämään. Kanien omistajat ohjeistetaan huolehtimaan omien kaniensa ruokinnasta messupäivän aikana eli niiden saatavilla on oltava aina vähintään kanien pääruokaa heinää ja vettä.
Paijauspupuina käytämme yhdistyksen työntekijöiden omia kaneja, jotka ovat meille tuttuja ja joiden tiedämme soveltuvan tehtävään. Paijauspupuksi otetaan siis ihmisten kosketuksesta ja huomiosta pitäviä kaneja, joita tilanne ei stressaa liikaa. Myös tutun ihmisen läsnäolo vähentää tilanteen stressaavuutta. Paijauspupuja pyritään ottamaan mukaan riittävän monta, että kanit pääsevät välillä pitämään taukoa ja lepäämään omiin bokseihinsa. Huolehdimme myös, että kanit muistavat syödä ja juoda messupäivän aikana riittävästi ja monesti paijauspöydälläkin on kanille ruokaa tarjolla.
Tapahtumaoloissa emme valitettavasti pysty tarjoamaan kaneille samanlaisia oloja, kuin missä ne kotona viihtyvät, mutta pyrimme varmistamaan niiden hyvinvoinnin näiden tilapäisten järjestelyiden aikana mahdollisimman hyvin. Kotioloissa kanit tarvitsevat reilusti tilaa liikkumiseen ja mahdollisuuksia toteuttaa luonnollista käyttäytymistään, kuten kaivamista. Kanilla on myös aina oltava tarjolla kuivaa heinää ja vettä.
Suomen Kesyrottayhdistys ry, Mimosa Cavander
Tampereen Akvaarioseura, Henna Kola
– Kala elää messuilla pitkälti samanlaista elämää kuin se eläisi kotona lemmikkinä. Kalat ovat katselulemmikkejä, joita ei messuolosuhteiden ulkopuolellakaan käsitellä niiden kodin eli akvaarion ulkopuolella. Messuosastolla on infokyltit, joissa kielletään akvaarioiden koputtelu, jotta kalat saavat olla omassa rauhassaan. Osaston henkilökunta myös puuttuu reippaasti asiaan, jos nähdään, että akvaariokaloja yritettäisiin häiritä akvaariota koputtamalla.
Messujen akvaariot sisustetaan samalla tavalla kuin kotiakvaariotkin. Akvaarion sisustuksessa jäljitellään kalojen luontaisten käyttäytymistarpeiden vaatimia olosuhteita. Kaikista arimpia kalalajeja ei tuoda messuolosuhteisiin. Eri kalalajeja yhdistettäessä huomioidaan se, että niiden vesiarvovaatimukset ja tarpeet akvaarion sisustusta kohtaan ovat keskenään samanlaiset. Akvaariokalojen sisustusmaku on hyvin yksinkertainen. Kalalle riittää, että on piilopaikkoja ja että ympäristö ei ole täysin autio. Useimmiten akvaarioissa suositaan oikeita kasveja, kiviä sekä juurakoita, mutta kaloille kelpaavat hyvin myös tekokasvit ja muovisomisteet. Akvaarion sisustuksella luodaan kaloille piiloja, joihin ne voivat halutessaan vetäytyä, jos ne eivät halua olla näkyvissä.
Messuilla esillä oleva kalalajit ovat päiväaktiivisia lajeja. Kalat saavat yölevon, kun akvaarioista sammutetaan messujen sulkemisajan jälkeen valot. Valot sytytetään uudestaan aamulla. Kalojen vuorokausirytmiä ylläpidetään sekä messuilla että kotiakvaariossa valoja säätämällä.
Kaloja ruokitaan messuilla altaasta riippuen pääosin samoin kuin kotioloissakin, usein ja vähän kerrallaan. Tämä mukailee monien kalalajien luonnollista ruokarytmiä. Aikuiset terveet kalat pärjäävät kotioloissa myös useita päiviä ilman ruokaa, ja joillekin kaloille messujen aikainen parin päivän paasto voi olla parempi kuin ruokinnalla veden kuormittaminen.
Kalat ovat messuilla vain lyhyen ajan. Kotioloissa akvaarioon suoritetaan kerran viikossa osittainen vedenvaihto eli viikkosiivous. Messuosastolla suurimmalle osalle altaista vedenvaihto ei ole tarpeen, mutta jos tällaiselle huomataan tarve, hoidetaan vedenvaihto messuosaston sulkeutumisen jälkeen. Akvaarioihin lisätään messujen ajaksi myös liuosta, joka lisää kalojen vastustuskykyä, nopeuttaa palautumisprosessia ja ihovaurioiden paranemista sekä ennaltaehkäisee sairauksia.
Suomen Hamsteriyhdistys ry
Hamsterit, jotka osallistuvat messuille, asustavat turvallisesti ja viihtyisästi lasiterraarioissa, jotka on suunniteltu vastaamaan Suomen Hamsteriyhdistyksen suosituksia. Terraarioiden sisustuksessa on otettu huomioon hamsterin kaikki olennaiset lajityypilliset tarpeet: niistä löytyy tilavat juoksupyörät liikunnan tarpeen tyydyttämiseksi, monipuolisesti piilopaikkoja, joissa eläimet voivat tuntea olonsa turvalliseksi, sekä virikkeitä, jotka pitävät ne aktiivisina ja uteliaina.
Huolehdimme siitä, että hamstereilla on aina saatavilla raikasta vettä ja monipuolista ravintoa, aivan kuten kotonakin. Koska hamsterit ovat aktiivisia pääasiassa iltaisin ja öisin, annamme niiden levätä päivällä rauhassa ja vältämme eläinten turhaa häiritsemistä. Messuilla olemme valmiina kertomaan hamstereista lemmikkinä ja tarjoamme asiantuntevaa tietoa hamsterin hoidosta, ruokinnasta ja asumuksen sisustamisesta. Esittelemme eri pohjamateriaalivaihtoehtoja, jotka ovat paitsi turvallisia, myös miellyttäviä hamsterille, ja annamme vinkkejä siitä, miten tehdä hamsterin koti mahdollisimman viihtyisäksi ja luonnolliseksi.
Artikkelia päivitetään ja lisätään mukana olevien yhdistysten kommentteja, sitä mukaan, kun tietoa saadaan kerättyä. Lähetämme lisäksi kaikille mukana oleville näytteilleasettajille eläinlääkärin kanssa yhteistyössä tehdyn perusohjeistuksen lemmikkien hyvinvoinnista messuilla.
Lemmikki Tampere 12.–13.9.2024 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Lue lisää lemmikkitampere.fi ja nappaa liput Ticketmasterista.